4 Oca 2013

lida ve diyet

Bitkisel gıdalardaki bazı maddeler, örneğin tahıl kepeğinde bulunan fitik asit ve ıspanak gibi bazı sebzelerde bulunan oksalik asit kalsiyum ve çinko gibi mineralleri bağlayarak emilimlerini azaltır.
Bazı mineraller ise birbirinin emilimini artırdığından diyete ek olarak tablet şeklinde alman minerallerin ayrı ayrı değil birlikte alınmasında yarar vardır. Diyete ek olarak lida hapı da kullanabilirsiniz.
Şimdi, vücut için gerekli minerallerin özelliklerini ve sağlıklı bir yaşamdaki yerini inceleyelim:*Tüm hücrelerde görev yapan kalsiyumun %99' u kemiklerde bulunur. Asitli gıdalar, D vitamini ve süt şekeri laktoz kalsiyumun emilimini artırır, tahıllardaki fitik asit ve çaydaki tanin adlı madde ise azaltır.
Güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunmasında, sinir sisteminin çalışmasında, kas kasılmasında, kan pıhtılaşmasında rol oynar. Ayrıca, kan basıncını düşürdüğü ve bağırsaktaki kansere neden olan safra asitlerini bağlayarak bağırsak kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder